У кожного народу є власний рецепт підтримки здоров'я і
лікування застуд. За статистикою, у зимово-весняний сезон на різні
простудні захворювання страждає понад 37 мільйонів осіб. Кожен народ
упродовж своєї історії напрацював власні методи боротьби із застудами.
Деякі з них пропонуємо і вам.
Український рецепт. Хворий українець на ніч вип'є чарку домашнього
50-60% самогону, закусить величенькою скибкою сала з 2-3 зубцями
часнику. Вранці застуди - як і не бувало!
Лікування по-корейськи. Хворий кореєць заварює собі пекучий чай із
коренем імбиру, який перешкоджає проникненню інфекції в організм. Щоб
приготувати імбирний напій, потрібно на одну велику чашку чотири
горошини темного перцю, чотири штуки кардамону, три гвоздики, імбир і
кориця за смаком. Спеції потрібно подрібнити в кавомолці, налити в
емальовану каструлю 300 мл теплої води, покласти прянощі, довести до
кипіння і варити на повільному вогні ще 20 хвилин. Наприкінці можна
додати дрібку чорного чаю, трохи молока і 1 чайну ложку меду.
Японська панацея. Японець, який відчув нездужання, закутується
тепліше й випиває 10 склянок гарячого світло-зеленого чаю. І це не
дивно, адже в такому лікувальному напої є катехіни, які мають
антивірусну активність.
Єврейський засіб. У зимові місяці на застудні захворювання страждає
понад 40% мешканців Ізраїлю. Досвідчені євреї в такому випадку попивають
гарячий курячий бульйон. Завдяки амінокислоті - цистеїну, яка міститься
у ньому, зменшується виділення слизу, а пара зволожує порожнину носа,
усуває набряклість слизової оболонки і закладеність придаткових пазух.
Американський підхід. При перших ознаках застуди мешканці США
вживають коктейль із м'ятного настою, лимону, меду та часнику. Еліксир
по-американськи готується так: залити склянкою окропу 1 чайну ложку
м'яти перцевої, нагріти упродовж 3-5 хвилин на слабкому вогні,
процідити. Розвести у відварі 1 чайну ложку меду, додати подрібнений
зубчик часнику та витиснути у склянку сік четвертинки лимона, усе
перемішати і випити теплим на ніч.
Грецькі премудрості. Старих еллінів, одягнених у прості сандалі й
тонку тогу, не раз рятував напій Гіппократа. Відчувши подразнення у
горлі й лихоманку, вони одразу ж заливали дві скибочки апельсина чи
лимона 2 склянками червоного вина, додавали туди 1 чайну ложку меду, дві
палички гвоздики і дрібку кориці. Доводили цей лікувальний засіб до
кипіння і випивали маленькими ковтками.
Англійський досвід. Застуджений англієць згадує прислів'я: "Яблуко на
добу - і лікар не знадобиться!" Щоправда, це більше стосується
профілактики, а для лікування єдиного яблука замало. Потрібно з'їсти
більше 5 плодів на добу (краще обирати кислі сорти). Варто налягати на
мандарини, апельсини, грейпфрути і лимони. Згідно з науковими
дослідженнями англійських дослідників, у них міститься велика доза
справжньої "живої" аскорбінової кислоти, яка захищає від застуди.
Три-чотири склянки свіжовитиснутого цитрусового соку, випитого упродовж
дня, швидко приведуть вас у норму.